Den bästa matchen

Som fotbollsfan så eftersträvar man ju alltid att sitt eget lag ska vinna. Men förefaller det sig så att det är två helt andra lag som spelar, då blir det lite andra kriterier för vad det är man vill se. Man vill kanske gärna att det skall göras många mål – åt båda håll, man vill ha en svängig historia med vändningar, dramatik och tekniska detaljer som skapar eufori trots att man inte sympatiserar med något av lagen.

Holland-Tjeckien

Den för undertecknad bästa matchen någonsin där det inte fanns några lagsympatier, var den mellan Holland och Tjeckien i Europamästerskapen 2004 i Portugal. Det handlar om den andra matchen i gruppspelet och båda lagen slåss för att nå förstaplatsen i gruppen.

Matchen

Matchen inleds i ett rent ursinnigt tempo med chanser för Holland som kunde genererat i både tre och fyra mål bara den första kvarten. Riktigt så blev det inte, men efter 19 minuter så hade Holland skaffat sig en 2-0-ledning och var i nuläget helt överlägsna Tjeckien, totalt överlägsna. Men bara minuterna senare reducerade Tjeckiens Jan Koller, och även om Holland även fortsättningsvis dominerade halvleken så var Tjeckien bara ett mål bakom när domaren blåste halvtid.

Inför andra halvlek så byttes obegripligt nog, planens gigant för kvällen, Arjen Robben ut. Han hade legat bakom Hollands båda mål och styrde deras anfallsspel. Detta blev på ett sätt symboliskt eftersom nu vände matchen totalt. Lika överlägsna som Holland varit i första halvlek var nu Tjeckien. Följaktligen så kvitterade man snart genom ett jätteskott av Milan Baros från straffområdeslinjen. Forceringen fortsatte och till sist kunde Tjeckien med bara två minuter kvar avgöra matchen! Titta och njut!

Bookmark the permalink.