Ett avgörande läge

Vi har nu gått in i en avgörande vecka för svensk fotbolls nästkommande år. Vi har kommit till veckan då det ska avgöras om vårt kära landslag kommer ta sig till världsmästerskapen i Brasilien som avgörs nästa sommar.

Hur stora är chanserna

Svensk supporter

Om man ska tro oddsmakarna så är Sverige i den första, och viktigaste matchen mot Österrike så är Sverige stora favoriter med sina cirka 1,60 i odds mot Österrikes 5,00. Men som alla rutinerade spelare vet så behöver oddsen inte betyda någonting alls. Du kan följa hur många experttips som helst och det är ändå inte säkert att du vinner någonting. Hur ska man tänka då innan man lägger ett spel? Egentligen finns det som du märker inget facit men det finns en del bra riktlinjer för oddsspel som man kan följa för att åtminstone någorlunda öka sina chanser.

Tabelläget i VM-kvalet

Om vi återgår till själva fotbollandet så kan det ju vara en god idé att först och främst ta en titt på tabelläget:

  1. Tyskland 8 spelade matcher, 7 segrar och 1 oavgjord – 22 poäng, 28-7 i målskillnad
  2. Sverige 8 spelade matcher, 5 segrar, två oavfjorda och en förlust – 17 poäng, 14-8 i målskillnad.
  3. Österrike 8 spelade matcher, fyra segrar, två oavgjorda och två förluster – 14 poäng, 16-8 i målskillnad.

Vi har uteslutit övriga lag eftersom dessa inte längre har någon chans att gå till VM. Här ser vi alltså att med två matcher kvar så har Sverige faktiskt i teorin en chans att vinna gruppen, men den chansen är mycket liten då det är helt otroligt att Tyskland skulle förlora sina sista två matcher, varav en mot Sverige. Vi ser också att det kommer att krävas minst en seger för Sverige om Österrike vinner sin andra återstående match för att man ska säkert lyckas ta andraplatsen i gruppen.

Sverige möter på fredag Österrike, en match där Sverige vid ett oavgjort resultat, fortsatt kommer att ligga tre poäng före Österrike. Problemet som uppstår för Sverige vid detta resultat är att Österrike i sin sista match möter Färöarna som ligger på jumboplats med 0 poäng och 3-25 i målskillnad – en munsbit för Österrike såklart. Då skulle det krävas att Sverige återupprepar bragden i Berlin och lyckas ta åtminstone en poäng av Tyskland när den avgörande matchen spelas på Friends Arena den 15:e oktober. Frågan är om inte detta blir Sverige en övermäktig uppgift.

Bookmark the permalink.