Favoritlaget

I nöd och lust

Det här med att ha ett favoritlag är så komplicerat som något. Ni vet alla det här med att slitas mellan hopp och förtvivlan. Ibland går det bra, ja riktigt bra, och då är himlen till och med närmre än runt hörnet. Man är i himlen. Ibland däremot, då går det riktigt åt skogen. Då är det eldar som sluter in runtom en. Hjärtat sjunker och både fysisk och psykisk smärta dövar sinnet…

Alltid oavsett

Bortamatch?

Men slutar vi av den anledningen att stå bakom det som vi kallar vårt lag? Det lag vi till och med vågar sätta som ett personligt pronomen i form av ett ”vi”. Det gör vi inte. Djurgårdsfansen har en bra ramsa innehållandes orden ”alltid, oavsett, för evigt…”. Och det stämmer för det flesta hardcorefans. Det går givetvis alltid att fråga sig själv om detta faktiskt är sunt för hälsan. Men likt alla de förbjudna substanser som florerar på Sergels torg i Stockholm, en drog. Det behövs inte ens någon statistik för att hävda att orden ’nu slutar jag hålla på det här skitlaget’, uttalas varje dag av missnöjda supportrar. Men när de slår upp ögonen nästa dag så har inget förändrats från föregående morgons uppvaknande. ”Alltid, oavsett, för evigt”.

Lag utanför landets gränser

Att man väljer att stå bakom ett lag som befinner sig utanför det egna landets gränser är inte alls på något vis ovanligt, snarare tvärtom. Många supportrar är dessutom så pass sportintresserade att de därför valt att hålla på fler än ett lag. I dessa fall rör det sig oftast om olika lag inom olika sporter, eller åtminstone olika ligor. På det viset uppstår oftast inga komplikationer där möten mellan favoritlagen äger rum och man undviker därför en inre konflikt om vart den sanna tillhörigheten verkligen står, något som självklart är jobbigt för den inbitne.

Det är givetvis svårare att resa och att närvara på alla matcher till ett favoritlag i ett annat land, men det är inte så svårt som de allra flesta tror, och inte heller lika dyrt. Världen krymper ständigt i olika bemärkelser och att som stort fan till ett lag ute i Europa, USA, eller annan plats, få unna sig lyxen att besöka detta i egen hög person, åtminstone en gång i livet, är något som alla borde få chansen att uppleva.

Sport är något fantastiskt som för människor tillsammans över hela världen och ger oss något att glädjas och att vara stolta över inte bara som individer, utan också som grupp. Tråkigt nog finns det mindre fraktioner som uppviglar till våld och tråkigheter, men det är trots allt bara en liten del av något mycket större och därför något som vi förhoppningsvis tids nog kan få bukt på, så att de sporter som vi alla kommit att älska är det som alltid ligger främst i fokus.

Bookmark the permalink.