Vara en bra supporter under EM

Europamästerskapen i fotboll är i gång. Just nu befinner vi oss närmare slutet med bara 11 dagar kvar innan det är dags för final. Som supporter har man säker varit med om både upp- och nedgång med sitt lag. 

Frågan om att vara en bra supporter tas inte upp så ofta som det borde. Det är klart att man pratar om och försöker få bukt med fotbollshuliganerna, de mest extrema supporters som slåss och bryter mot lagen beroende på hur det går i matchen. Bara för några månader sedan fick svenska polisen göra en utryckning för att stoppa bråk mellan supportrar till AIK och Hammarby ett fotbollsderby i Stockholm.

Men en bra supporter? Hur agera dem? Så klart ska man ha fotbollströjor för att stödja sitt lag. Man kan även köpa hattar, ansiktsfärg och flaggor att ta med till arenan. Man ska vara lagets stöd under hela matchen. Även om man inte hörs över skriket av burop när bortalaget gör mål, ska heja på sitt lag och vissa vinnaranda. Ett lag som inte har sina fans bakom sig, är ett döende lag. Man ska vara med på lägre nivå än bara mästerskap och stötta de yngre talangerna. Man kan till och med ställa upp och vara tränare för barnlaget eller volontärarbeta för klubben.

Sedan gäller det att agera med lite finess och artighet under en hetlevrad match. Man ska inte förnedra, reta eller förarga motståndarnas supportergrupp. Det är ingen som gynnas av bråk och dålig stämning på läktaren. Det är inte ovanligt att vuxna människor blir små barn under en fotbollsmatch. Och bara på grund av att man valt en sida, blir den andra en fiende istället för bara en motståndare. Ett fotbollsfan är frustrerad över allt man behöver utstå som supporter och hur dum man blir när det kommer till sin favoritsport. Men han anser fortfarande att det är den bästa sporten i världen.

Bookmark the permalink.